Czego warto spróbować będąc w Krakowie?

Dodaj komentarz

Zwiedzanie miejsc nie może obyć się bez podróży kulinarnej i poznawania smaków lokalnej kuchni. Krakowskie przysmaki zachęcą swoją różnorodnością niejednego smakosza. W tym artykule przedstawimy Ci, jakie potrawy należy spróbować odwiedzając Kraków. 

Co spotkamy na ulicach Krakowa?

Oprócz urokliwych knajpek z pysznym jedzeniem w Krakowie znajdzie się też coś dla wielbicieli street food, czyli ulicznego jedzenia. Street food można spotkać w różnych zakątkach Krakowa i stosunkowo tanio zjeść coś dobrego na szybko.

Obwarzanek

Dużą popularnością cieszą się krakowskie obwarzanki, miękkie i pulchne krążki ciasta, dostępne przy niewielkich stoiskach na kółkach i sprzedawane na krakowskich ulicach. Obwarzanki mają lekko słodkawy smak i chrupiącą skórkę. Mogą być posypane solem, sezamem, przyprawami lub serem z cebulką. Z wyglądu przypominają bajgiel, ale w odróżnieniu do bajgli, są jedzone w całości, nie przekrajane na pół. Obwarzanek znajduje się na liście produktów tradycyjnych chronionych prawem Unii Europejskiej.

Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska ma swój charakter i wyjątkowe smaki - odnajdziemy w niej między innymi składniki takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, wanilia, skórka cytrynowa, ocet i cebula. Ze względu na obecność Żydów aszkenazyjskich w Polsce przed II wojną światową kuchnia żydowska pojawiła się również w Krakowie, szczególnie w dzielnicy Kazimierz. Nie jest to jednak typowa kuchnia izraelska, ale połączenie kuchni polskiej i żydowskiej. Żydzi mieszkając w danym rejonie korzystali z lokalnych produktów i przepisów nadając potrawom własny charakter. W Polsce Żydzi czerpali z dobrodziejstw kuchni staropolskiej. Podobnie Polacy pozyskiwali elementy kuchni żydowskiej do swoich przepisów. W sercu krakowskiego Kazimierza przy ulicy Estery dotrzemy do urokliwej restauracji Esterante, której menu dostępne jest na stronie internetowej lokalu: https://hotelestera.pl/restauracja/esterante, serwującej dania kuchni polskiej z elementami kuchni żydowskiej i fusion. 

Maczanka krakowska

Maczanka krakowska to tradycyjny przysmak, czasami nazywany prababką burgerów. Serwowana jest w formie chrupiącego pieczywa wypełnionego aromatycznym mięsem i polewana sosem cebulowym. Do spróbowania na ulicy w food truckach lub restauracjach.

Sezonowe przysmaki Krakowa 

W krakowskich restauracjach często serwowane są oferty specjalne z okazji obchodzonych świąt w postaci dań specjalnych i dać sezonowych. Ze względu na zbliżające się święto zakochanych, Hotel Estera mieszczący się przy ul. Estery 6 w Krakowie (Tel: 12 354 37 77), którego oferta specjalna dostępna jest pod adresem https://hotelestera.pl, zaprasza na romantyczną kolację i możliwość spędzenia wieczoru w magicznej atmosferze krakowskiego Kazimierza. Dzielnica ta uznawana jest za jedną z najpiękniejszych w mieście, ze względu na swój niesamowity klimat i historię. 

Coś na słodko od Papieża

Kremówka papieska to ulubiony deser z dzieciństwa papieża Jana Pawła II, stąd zaczęto nazywać kremówkę - papieską. Kremówka składa się z dwóch warstw ciasta francuskiego wypełnionych kremem waniliowym, a z wierzchu posypana jest cukrem pudrem. Można jej skosztować w tradycyjnych cukierniach. Ciekawostką jest, że Ojciec Święty przyznał, że jako młody chłopak zjadł w konkursie 18 kremówek na raz… i przegrał!

 

 

Wpisz komentarz
lub dodaj komentarz jako gość
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Dodaj pierwszy komentarz.

Wszelkie prawa zastrzeżone.